• Home
  • Oekraïne
  • Wie we zijn
    • project
    • de buren
  • Wat we doen
    • Ondersteuning
    • Melding Tijdelijk Wonen
  • Toolbox
  • Nieuws
  • Contact

Woning gezocht, buren gevonden

ondersteunt burgers die woningen zoeken voor erkende vluchtelingen

Je bent hier: Home / nieuws / Cohousingproject CURANT viert zijn eerste levensjaar

Cohousingproject CURANT viert zijn eerste levensjaar

Eén jaar geleden startte CURANT met het cohousen van Antwerpse jongeren en erkende vluchtelingen. Ter ere van hun verjaardag hielden zij een Halloweenfeestje. ORBIT vzw stagiaire Astrid was van de partij en ging in gesprek met een aantal feestvierders.

20170823_191154Mijn timing kon niet beter. Net als ik aankom wordt de taart feestelijk naar buiten gedragen en zingen de aanwezige jongeren luidkeels ‘Happy Birthday’. CURANT bestaat één jaar en dat mag duidelijk gevierd worden! Het feestje gaat door bij JES, het stadslabo voor kinderen en jongeren in Antwerpen, dat voor de gelegenheid versierd is in Halloweenstijl. Tussen de vuurkorf en de pompoensoep eet ik met smaak een stukje chocoladetaart terwijl vormings- en projectmedewerker Anneloes trots hun project aan me voorstelt.

“CURANT is de afkorting van ‘Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp’. Met dit project laten stad en OCMW Antwerpen jongeren minstens een jaar lang cohousen onder één dak met een erkende vluchteling of subsidiair beschermde jongere tussen 17 en 22 die zonder ouders in België is”, legt Anneloes uit. “Door het samenhuizen met een leeftijdsgenoot en met intensieve begeleiding willen we de integratie van deze jonge nieuwkomers versterken”.

Heel wat kinderen slaan namelijk alleen op de vlucht voor de oorlog of vervolging in hun thuisland, om vervolgens zonder de hulp van hun familie een veilig leven op te bouwen hier in Vlaanderen. Zolang zij minderjarig zijn, staat België in voor hun opvang en krijgen zij een voogd toegewezen. Hun 18de verjaardag smaakt echter bitterzoet, want op dat moment valt het meeste van deze ondersteuning weg. Door hun kwetsbaarheid lopen deze jongeren een groter risico om zonder diploma de school te verlaten of voor lange tijd af te hangen van OCMW-steun. Door te wonen via CURANT kunnen zij niet alleen hun zelfstandigheid vergroten, maar ook hun sociaal netwerk uitbreiden en hun Nederlands verbeteren. De maatschappelijk werkers van CURANT starten ook verschillende vervolgtrajecten op, samen met andere partners zoals Vormingplus, JES vzw, Atlas, Solentra en Cemis (Universiteit Antwerpen). Ook voor de buddy is het interessant, want in ruil voor een betaalbare woning in Antwerpen ondersteunen ze mee een kwetsbare groep in de samenleving, kunnen ze iets betekenen voor een leeftijdsgenoot in een moeilijke situatie, komen ze meer te weten over een andere cultuur en kijken ze met een nieuwe blik naar hun eigen identiteit.

Mijn taart is ondertussen op, tijd om eens te vragen aan de feestvierders hoe zij het afgelopen jaar hebben ervaren. Ik raak aan de praat met Lisa, de allereerste ‘buddy’ van het project. Zij woont sinds december 2016 samen met Ahmad uit Syrië. Ze geeft toe dat ze vooraf een heel ander idee had over haar rol. “Ik had verwacht dat ik meer aanwezig zou moeten zijn voor Ahmad”, legt ze uit, “Ik dacht dat ik hem heel intensief zou moeten begeleiden en dat ik hem alles zou moeten uitleggen. Ahmad wist echter zijn plan al te trekken en sprak ook al vrij vlot Nederlands. Ik denk dat dat deels ook de verdienste is van CURANT. Ze begeleiden de nieuwkomers en bereiden hen goed voor op het samenwonen.” Zij ziet het alvast helemaal zitten om er nog een jaartje bij te doen. De relatie tussen Ahmad en Lisa lijkt me overigens niet zo anders als die de doorsnee samenhuizende student. “We hebben allebei een druk leven en zijn vaak buitenshuis”, vertelt Lisa, “We geven elkaar veel ruimte en vrijheid om ons eigen leven te leiden. Ahmad moet zich zeker niet verantwoorden tegenover mij over wat hij doet of waar hij naartoe gaat. Ik ben zijn mama niet en ik vind het ook niet nodig om beste vrienden te zijn die alles samen doen. Wel is het heel belangrijk om steeds duidelijke afspraken te maken. Ons appartement moet vooral een veilige plek zijn waar we allebei onszelf kunnen zijn.”

DSCF8580Mohammed, één van de nieuwkomers tussen de bende, verblijft momenteel nog in een overgangswoning van CURANT. Op 1 december kan hij samen met zijn buddy Linne en nog een ander duo intrekken in een woning met vier slaapkamers en enkele gedeelde ruimtes. “Linne en ik hebben elkaar nu al een aantal keer ontmoet en ik kijk er echt naar uit om met haar te gaan samenwonen. Intussen krijg ik al veel ondersteuning van mijn maatschappelijk assistente en krijg ik ook psychologische begeleiding via CURANT”. Een stukje buiten de groep staat één van de jonge nieuwkomers de drukke bende van een afstandje te bekijken. Ook hij is erg positief over het project en vertelt me dat hij veel hulp en steun krijgt, zowel van zijn buddy als van de maatschappelijk werkers van het project. “Mijn Nederlands is nog niet zo sterk en soms heb ik moeite met het lezen van administratieve brieven en documenten,” moet hij toegeven, “gelukkig kan ik aan mijn buddy vragen om ze snel voor mij te vertalen. We wonen samen met nog twee andere duo’s in één huis. Het zijn allemaal heel fijne mensen. Iedereen heeft wel zijn eigen leven en overdag zijn de meesten van ons naar school of naar het werk. Maar ‘s avonds zitten we regelmatig samen in de zetel om te praten. Het is een gezellige bende!”

Steffi woont nog maar enkele dagen samen met één van de nieuwkomers, maar ze kwamen al snel overeen. “Ik begrijp nu waarom wij aan elkaar toegewezen werden. We zijn beiden heel ondernemend en goed in probleemoplossend denken. Zo hebben we bijvoorbeeld samen kasten gemaakt uit grote bananendozen voor in ons appartement en als er iets stuk is staan we allebei meteen klaar om het te repareren,” lacht ze. Over de vorming en de begeleiding die de buddies krijgen van CURANT is ze zeer tevreden. “Na de voorbereidende sessies voelde ik mij helemaal klaar om met een nieuwkomer te gaan samenwonen. De zenuwen waren helemaal weg. Daarnaast worden we ook nu nog heel goed opgevolgd.” Ik vraag wat haar motiveerde om zich in te schrijven voor dit project. “Ik heb het altijd opmerkelijk gevonden hoe mensen mij eender waar thuis kunnen laten voelen. Ik heb zelf een tijdje in het buitenland gewoond bij een gastgezin en dat gevoel van welkom te zijn dat ik daar voelde, wil ik ook hier overbrengen. Maar ik ga zeker niets forceren, ik wil het vooral organisch laten groeien en kijken hoe het loopt.”

Voor Georges is het een erg spannend moment, hij start morgen met het project en is nog volop aan het verhuizen. “Ik zie het als een win-win situatie,” zegt hij, “ik ben ervan overtuigd dat ik hen iets kan leren, maar dat ik eveneens iets kan leren van hen. Ik wou al een tijdje graag iets doen voor vluchtelingen en ik heb het gevoel dat ik met dit project echt help tegemoetkomen aan een reëel probleem.” Georges geeft toe dat hij net als nieuwkomers ook moeite heeft met het vinden van betaalbare woningen. “Het financiële speelt natuurlijk ook wel mee, als ik iets op de privémarkt moet huren is dat veel duurder, maar dat neemt niet weg dat ik dit met mijn volle goesting doe. Ik heb de jongen waarmee ik ga samenwonen vorige week voor het eerst ontmoet en ik verwacht wel dat we goed overeen gaan komen. Hoewel ik weet dat er zeker ook moeilijke momenten zullen komen, hoop ik vooral dat we ons veel gaan amuseren. Ik denk echt dat onze maatschappij een heel verkeerd beeld heeft van vluchtelingen en dat dat vooral voortkomt uit onwetendheid. Veel mensen kennen geen vluchtelingen persoonlijk en willen ze vaak ook niet leren kennen. Dat zorgt er volgens mij voor dat er veel vooroordelen ontstaan.”

Het feestje loopt stilaan op zijn einde. De versiering wordt opgeruimd en lege tafels worden aan de kant gezet. Ik vertrek met een warm gevoel. De positieve reacties laten een krachtige indruk bij me na. Projecten als dit zijn goed voor iédereen. De nieuwkomers vinden steun bij hun buddies en de medewerkers van CURANT, maar introduceren hen op hun beurt tot een nieuwe, ruimere wereld én een complexere kijk op de Vlaamse samenleving. Ik wens de koppels én het project nog veel succes toe!

Wil jij ook erkende vluchtelingen helpen thuiskomen in je gemeente? Met het project ‘Woning Gezocht, Buren Gevonden’ ondersteunt ORBIT vzw burgers met het oprichten van kleine en grote huisvestingsinitiatieven voor erkende vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel. Meer informatie vind je op de projectpagina van deze website. Onze digitale inspiratiekrant kan je hier downloaden. Ons contacteren doe je via de contactpagina.

Contactinfo cohousingproject CURANT

Wil je meer informatie? Check onze website of contacteer curant@ocmw.antwerpen.be.
Wil je buddy worden en heb je vragen over je aanmeldingsprocedure, training of begeleiding? Contacteer Vormingplus via curant@vormingplusantwerpen.be. Voor 2017 zijn er geen beschikbare plaatsen meer voor buddies. Voor 2018 is er nog plaats om te komen wonen in een van onze woningen, appartementen of in ons nieuwbouwproject (modulaire units). Je kan trouwens het hele jaar instromen.
De eerstvolgende infosessie is op 19 december 2017 om 19 uur bij Vormingplus Antwerpen, in de Klokstraat 12, 2600 Antwerpen. Er is ook nog een infosessie op donderdag 1 maart 2018. Heb je interesse, maar kan je niet komen naar de infosessie? Mail dan naar curant@vormingplusantwerpen.be voor een afspraak.
Ben je journalist en heb je vragen? Contacteer michael.lescroart@stad.antwerpen.be.

Nieuwsbrief


  • Home
  • Oekraïne
  • Wie we zijn
  • Wat we doen
  • Toolbox
  • Nieuws
  • Contact

Copyright © 2022 · Orbit vzw · Orbit website · Disclaimer