Wil jij als burger erkende vluchtelingen in je gemeente helpen huisvesting te vinden? Geef ons een seintje en we komen persoonlijk bij je langs om samen een initiatief uit te werken en je enkele good practices aan te reiken.
Ter inspiratie geven we je op deze pagina alvast drie mogelijke vormen van engagement mee.
Klein engagement: verspreid een oproep binnen het netwerk van je burgervereniging
Heb je geen eigen initiatief rond huisvesting maar beschik je als lid van een burgervereniging wel over een ruim lokaal netwerk (b.v. een parochie, een school, een socio-culturele vereniging, …)? Dan kan je dankzij onze ‘Woning Gezocht’ krantjes een krachtige oproep verspreiden in je gemeente.
In samenwerking met Uitgeverij Halewijn ontwikkelde ORBIT vzw 4-pagina krantjes die de woonnood van erkende vluchtelingen aankaarten, lezers aanzetten uit te kijken naar solidaire verhuurders, en informatie bevatten over verhuren aan deze doelgroep.
Burgerverenigingen kunnen deze krantjes personaliseren aan de hand van getuigenissen en eigen fotomateriaal. ORBIT vzw helpt je met de vormgeving en zorgt voor de druk en levering, volledig gratis. Hoe je deze krantjes verdeelt, kies je zelf. Je kan bijvoorbeeld een spreekavond organiseren over het thema woonnood van erkende vluchtelingen, de krantjes verdelen tijdens een evenement in je gemeente, of ze verdelen tijdens een activiteit van je vereniging.
Krijg je dankzij de krantjes een aanbod van een solidaire verhuurder? Dan sturen wij een vrijwilliger van een huisvestingsinitiatief in je buurt bij hen langs voor een vrijblijvende kennismaking.
Voorbeelden:
- De Lier (Brugge)
- De Herberg (Asse)
- Pastorale eenheid Immanuël (Hove)
Heb je wél al een burgerinitiatief rond huisvesting voor erkende vluchtelingen? Uiteraard geldt dit aanbod ook voor jou.

Matig engagement: start een lokale woonclub en zoek samen naar huurwoningen
Hebben jij en je vrienden een aantal uurtjes per week tijd? Start dan een wekelijkse ‘woonclub’ in je gemeente, waar erkende vluchtelingen welkom zijn om samen met jou naar huurwoningen te zoeken.
Vluchtelingen spreken vaak nog niet voldoende Nederlands. Daardoor vinden ze maar moeilijk hun weg op immobiliënwebsites. Ook het bellen naar verhuurders is geen lachertje. Zelfs al lukt het om een huisbezoek te plannen, dan verloopt het gesprek met de verhuurders soms moeizaam en verdwijnt het vertrouwen.
Door samen met erkende vluchtelingen advertenties te bekijken, naar verhuurders te bellen en mee op huisbezoek te gaan, verhoog je hun kans op het vinden van een geschikte huurwoning aanzienlijk.
ORBIT vzw helpt je deze zoektocht te structureren en wapent je met enkele argumenten die de financiële en culturele bezorgdheden van verhuurders verzachten. We stimuleren ook welzijnsorganisaties uit je buurt om met je initiatief samen te werken, zodat zij professionele ondersteuning bieden aan de erkende vluchtelingen waarvoor jij in je gemeente een plek vindt.
Voorbeelden:

Groot engagement: start een lokale vzw en creëer zélf huisvestingsmogelijkheden
Verhuurders maken zich voornamelijk zorgen over de financiële situatie van erkende vluchtelingen. Ook vrezen ze dat vluchtelingen onvoldoende zorg zullen dragen voor hun eigendom. Verhuurders kiezen daarom veelal voor huurders die volgens hen het meeste zekerheid bieden. Vluchtelingen vallen daardoor vaak uit de boot.
Voor verhuurders die hun woning willen openstellen aan vluchtelingen, maar die toch extra zekerheid willen, is verhuren via een Sociaal Verhuurkantoor (SVK) de ideale oplossing. SVK’s huren woningen van huiseigenaars en onderverhuren deze aan kwetsbare huurders. Als ‘tussenverhuurders’ nemen zij de verantwoordelijkheid van het verhuren volledig van de huiseigenaar over en staan ze garant voor de maandelijkse huur en de staat van de woning na afloop van het contract. In ruil voor deze garanties vragen zij een huurprijs lichtjes onder de marktwaarde.
Jammer genoeg kan niet élke huiseigenaar bij een SVK terecht. Zo heeft niet elke gemeente een SVK en gaan sommige SVK’s geen nieuwe huurcontracten aan. Bovendien huren SVK’s enkel woningen die conform de Vlaamse Wooncode zijn. Heel wat huurwoningen voldoen niet aan deze regels, ondanks het feit dat het soms om kleine gebreken gaat die weinig impact hebben op de leefbaarheid van een woning.
Om het aanbod van deze verhuurders niet kwijt te spelen, kan je een lokale vzw oprichten waarmee je zélf huurcontracten kan aangaan. In overleg met de eigenaar kan je vzw de woning huren en onderverhuren aan een erkende vluchteling. Je biedt de eigenaar daarbij dezelfde garanties als een SVK. De communicatie tussen de verhuurder en de vluchteling verloopt dan ook steeds via jouw initiatief.
Als vzw kan je eveneens renovatiecontracten aangaan met eigenaars van leegstaande woningen. Je huurt de woning dan voor weining of geen huur, je doet de nodige renovaties, en na afwerking verhuur je de woning aan erkende vluchtelingen voor een kleine meerwaarde. Zo recupereer je de kosten van de renovatie en creëer je extra woongelegenheid.
Voorbeelden:
- Huizen van Vrede (Brugge)
- House of Colours (Olen)
- Porta Aperta (Kortrijk)
- Living (Kuurne)
