• Home
  • Wie we zijn
    • project
    • de buren
  • Wat we doen
    • Ondersteuning
    • Melding Tijdelijk Wonen
    • Krantjes
  • Wat kan jij doen?
    • Als burger
    • Als VZW
    • Als huiseigenaar
  • Nieuws
  • Gezinshereniging
  • FAQ
  • Contact

Woning gezocht, buren gevonden

ondersteunt burgers die woningen zoeken voor erkende vluchtelingen

Je bent hier: Home / de buren / De Herberg (Asse)

De Herberg (Asse)

De ‘woongroep’ is een netwerk van drie organisaties: De Herberg, het Vluchtelingenplatform Regio Dender en Beweging.net. 

DE HERBERG is een werkgroep in de dekenij Asse-Dilbeek – samen goed voor 28 parochies – die in oktober 2015 is gestart onder impuls van deken Marc Boulanger. Wij willen meewerken aan een positief klimaat rond asielzoekers, en zoeken naar buddy’s die als vrijwilliger vluchtelingen willen ontmoeten en helpen. Het zoeken naar woningen is daarbij één belangrijk aspect. Wij werken daarvoor samen met de plaatselijke OCMW’s, met de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), met Sociale Verhuurkantoren en woonconsulenten, met ORBITvzw en Caritas.

VLUCHTELINGENPLATFORM REGIO DENDER is een regionale groep, aangesloten bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Wij zijn een overkoepeling van werkgroepen die bedrijvig zijn in de Denderstreek: Aalst, Ninove, Denderleeuw… Buddywerking en zoeken naar woningen voor vluchtelingen in onze regio zijn nu twee prioriteiten. Meer info over onze acties en standpunten vind je op Facebook (vluchtelingenplatform Regio Dender).

BEWEGING.NET is een samenwerkingsverband binnen de christelijke arbeidersbeweging. In de plaatselijke groepen van de regio organiseren wijvorming en actie rond de vluchtelingenproblematiek. Momenteel loopt binnen KWB, een deelorganisatie, een campagne “KWB onbegrensd”, met toneelvoorstellingen (Margriet Hermans), film en debat. Neem ook een kijkje op www.kwb.be/onbegrensd. Naast huurwoningen zijn we in de regio steeds op zoek naar vrijwilligers en buddy-gezinnen. Zij maken de asielzoekers wegwijs in onze regio (winkels, bib, park, sport …). Zo ontstaat een netwerk en een groeiende verbondenheid.De buddywerking verloopt in samenwerking met het plaatselijk OCMW en het provinciale CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk). Heb je interesse? Wil je meer info? Contacteer ons en wij brengen je in contact met de verantwoordelijken van de buddywerking van je woonplaats.

Het verhaal van de familie Dayekh

Zusjes Jaya (10) en Vali (6). Foto: Jacky Delcour
Zusjes Jaya (10) en Vali (6). Foto: Jacky Delcour

Voor de oorlog leidt Georges Dayekh een relatief comfortabel leven in de Syrische miljoenenstad Aleppo. Hij baat er jarenlang een ‘mini- market’ met groenten, fruit, brood, dranken, conserven, enz. uit. Zijn vrouw Juida Kwifati geeft er Franse les. Ze hebben twee kinderen: de meisjes Jaya (10) en Vali (6). De oorlog slaat dat idyllisch plaatje aan diggelen. Het leven wordt er gevaarlijk en uitzichtloos voor het gezin en zij besluiten, zoals miljoenen andere inwoners van Syrië, hun land te ontvluchten. Het plan is dat Georges eerst vertrekt en dat zijn familie nadien de overtocht waagt. Op 22 juni 2015 verlaat Georges Aleppo. Via Libanon, Turkije, Griekenland en Brussel (Klein Kasteeltje) komt hij op 27 augustus aan in het lokaal opvanginitiatief (LOI) van Afligem.

Hij is bijna 50, de andere alleenstaande mannen zijn jonger. Georges spreekt vlot Engels. Hij ontpopt zich als positief gezicht en spreekbuis van de asielzoekers in het dorp en als kok van het LOI. Hij helpt mee aan de opbouw van het gemeenschapsleven, onder meer met de organisatie van een benefietconcert voor vluchtelingen in Aalst. Begin januari 2016 (na de twee gebruikelijke interviews) krijgt hij positief nieuws: George is voor een periode van vijf jaar erkend als vluchteling. “Ik heb Affligem altijd ervaren als een gastvrije gemeente”, zegt hij. “Het contact met de maatschappelijk werkers van het OCMW was tof. Ik wou dan ook in de regio blijven wonen en er werk zoeken. Maar ik heb er wekenlang vruchteloos gezocht naar een woning”.

De zoektocht naar een huis of appartement kan niet eindeloos blijven duren, want een paar maanden na zijn erkenning moet elke asielzoeker het LOI verlaten. Uiteindelijk vindt Georges een woning in Ukkel, door bemiddeling van Père Pierre die hij kent via katholieke vrienden die in Brussel wonen. Pas als Georges een wettelijke verblijfplaats heeft kan gestart worden met de gezinshereniging. Hij begint aan de lange weg die loopt via administratieve verplichtingen en bijkomende financiële kosten.

Als Juida met de kinderen Aleppo verlaat is het nog volop oorlog in de regio, maar uiteindelijk slagen ze er met de hulp van vrienden in Libanon te bereiken. Zij wonen er vijf maanden op een klein appartementje in Tabatja, even buiten de hoofdstad Beiroet. De leefomstandigheden zijn er niet goed want Libanon herbergt een massa vluchtelingen. Meer dan drie miljoen vluchtelingen maken er 35 procent van de totale Libanese bevolking uit. De haast dagelijkse telefoontjes zijn soms moeilijk en emotioneel, maar vooral noodzakelijke zuurstof om het vol te houden.

Uiteindelijk komt er ook daar witte rook: de papieren zijn in orde. Vijf november 2016 landt het vliegtuig met daarin Juida en haar twee dochters op Zaventem. Na één jaar en vier maanden is het gezin Dayekh herenigd, veilig in België. Na de vele maanden van angst en onzekerheid begint een nieuw leven. De kinderen gaan naar school. Georges volgt taalles en zoekt een baan. Juida wil een diploma halen om hier ook les te mogen geven. Nieuwe uitdagingen in ons land, ver van familie, maar ook ver van oorlog. Wij wensen hen veel geluk.

Abdou, op zoek naar een thuis

foto-abdou-pagina-3Abdou is een erkende vluchteling uit Aleppo. Zijn vrouw en drie kinderen moeten nog overkomen, hij wacht vol ongeduld op hen. Abdou woont voorlopig in Denderleeuw, maar hij heeft nog steeds geen definitieve woning gevonden die hij kan betalen. Het is een moeilijke zoektocht.

Abdou krijgt elke week les Nederlands van een vrijwilliger. Hij volgt ook een inburgeringscursus in Gent. Van beroep is Abdou kleermaker en als dusdanig zet hij zich in voor de gemeenschap. Om de zes weken is er in Denderleeuw een “klerenweggeef’ en dan is Abdou steeds van de partij om gratis herstellingen uit te voeren. Tweemaandelijks komt hij ook naar het rusthuis Ter Bake waar hij ook kleren herstelt, gewoon als gratis dienstverlening aan de bewoners.

Op die manier heeft Abdou al wel wat vrienden in Denderleeuw. Niet verwonderlijk dat hij dan ook het liefst in Denderleeuw een appartement zou vinden. We duimen voor hem.

Jij maakt het verschil!

De vader van de zusjes Jaya (10) en Vali (6) vond dankzij Vlaamse burgers een huurwoning en kon eindelijk zijn gezin laten overkomen. Er zijn echter nog vele andere gezinnen dringend op zoek naar een betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoning.

De vrijwilligers van De Herberg roepen je daarom op om binnen je netwerk van vrienden, familie en kennissen op zoek te gaan naar solidaire verhuurders of huiseigenaars die hun woning willen verhuren aan erkende vluchtelingen.

Om je oproep kracht bij te zetten drukte ORBITvzw gepersonaliseerde krantjes voor De Herberg. Je kan de digitale versie van dit krantje hier downloaden en verspreiden via mail of sociale media.

Ben je een solidaire verhuurder of huiseigenaar op het spoor? Wil je samen nadenken over huisvesting voor erkende vluchtelingen? Of wil je buddy worden van een erkende vluchteling in onze regio? Neem dan snel contact met ons op!

Piet De bisschop
Woongroep De Herberg
pietdebisschop@gmail.com
0471/854012

Nieuwsbrief


  • Home
  • Wie we zijn
  • Wat we doen
  • Wat kan jij doen?
  • Nieuws
  • Gezinshereniging
  • FAQ
  • Contact

Copyright © 2021 · Orbit vzw · Orbit website · Disclaimer