• Home
  • Wie we zijn
    • project
    • de buren
  • Wat we doen
    • Ondersteuning
    • Melding Tijdelijk Wonen
    • Krantjes
  • Wat kan jij doen?
    • Als burger
    • Als VZW
    • Als huiseigenaar
  • Nieuws
  • Gezinshereniging
  • Contact

Woning gezocht, buren gevonden

ondersteunt burgers die woningen zoeken voor erkende vluchtelingen

You are here: Home / nieuws / Belgian Housing Action Day

Belgian Housing Action Day

28 maart 2020 is het Belgian Housing Action Day. Door omstandigheden is er deze keer geen grote manifestatie, maar een aantal mensen uit ons burennetwerk vertellen ons wel hoe zij ondanks corona erkende vluchtelingen in woonnood blijven bijstaan. Bij elke foto hoort een verhaal van weerstand, creativiteit en toenadering in tijden van social distancing. Ook zij verdienen een applaus. Met dank aan vzw Mondiale Werken Regio Lier, Buren zonder Grenzen, GROS Herent, Booms Welkom en vzw Thope.

  • Andrea, Buren zonder Grenzen
  • Babette, Mondiale Werken Regio Lier
  • Corine, Buren Zonder Grenzen
  • Kris, Booms Welkom
  • Marcel, GROS Herent
  • Mieke en Luca, Buren zonder Grenzen
  • Myriam, Mondiale Werken Regio Lier
  • Vrijwilligers, Buren Zonder Grenzen
  • vzw Thope

Andrea, Buren zonder Grenzen

“Een alleenstaande moeder contacteerde deze week onze werking omdat ze dreigde uit haar woning te worden gezet terwijl de epidemie nog volop gaande is. Samen met de huurdersbond, het Vlaamse Huurdersplatform en ORBIT vzw zijn we er al mailend en telefonerend in geslaagd om de uithuiszetting met succes stop te zetten.”

Babette, Mondiale Werken Regio Lier

 “Door de Coronacrisis zijn er nieuwe noden en problemen ontstaan. Ik maak me zorgen over alleenstaande vluchtelingen die nu nog meer alleen zijn en in een vaak veel te kleine studio zitten. Daarom dat ik aan onze werking voorgesteld heb om regelmatig digitaal contact met hen te blijven houden. Hier vonden we een aantal ideeën hoe dat kan: www.samana.be/digitaal-contact-houden”

Corine, Buren zonder Grenzen

“Bij Buren zonder Grenzen coördineer ik de stockruimte en de verhuizen van vluchtelingen voor wie we een huurwoning vinden. Omwille van de coronamaatregelen is onze stockeerruimte niet meer toegankelijk, en kunnen we ook geen vrijwilligers meer samenbrengen daar om ophalingen of verhuizen te doen. Maar dat wil niet zeggen dat ik stilzit! In mijn job coördineer ik de werking van Maakbar in Leuven, een repair ruimte waar alles draait rond delen, herstellen en hergebruiken. Op vraag van de stad Leuven organiseren we het stikken van mondmaskers voor mensen in de zorg. Zo’n 500 Leuvenaars helpen mee door te naaien en materiaal te vervoeren als fietskoerier. Als vrijwilliger bij Buren zonder Grenzen zorg ik dat gezinnen in ons netwerk ook betrokken raken bij deze werking: het zorgt voor fijne contacten en een leuke activiteit die de eenzaamheid doorbreekt. Via maakbar konden zij gratis naaimachines uitlenen, en zo kunnen ze mee aan de slag om mondmaskers te stikken. Zo is er een alleenstaande vluchtelinge die uitstekend kan naaien (haar vader was kleermaker) en begin deze week al vijftig maskers had gestikt!”

Marcel, GROS Herent

“De voedselbedeling in Herent moest sluiten omwille van de corona-pandemie. Dankzij de suggesties van enkele leden van onze werking hebben we de voedselbank kunnen overtuigen om vrijwilligers de voedingspakketten aan huis te laten bezorgen. Wij zelf hebben nu ook wat meer tijd voor een babbeltje met Maytham, een erkende vluchteling die bij ons woont in het kader van de Melding Tijdelijk Wonen (www.woninggezocht.be/melding). Hij mag nu als poetsman ook niet gaan werken. Dus nog meer tijd om te piekeren over zijn situatie: vier jaar moeten wachten op erkenning als vluchteling, nu al zeven maand wachten op nieuws over zijn gezinshereniging met zijn vrouw en dochtertje, die hij al vijf jaar niet meer gezien heeft. Zijn hoofd staat nooit stil. Om toch afleiding te hebben bood hij zelf aan om het gras af te rijden in onze tuin. Vorige week zijn Lieve en ik een paar keer gaan wandelen met hem. En ik ben deze week twee keer gaan joggen met hem.”

Kris, Booms Welkom

“Sinds de verstrengde maatregelen is er vooral veel over en weer getelefoneer en gemail tussen mij, de huurders, verhuurders en het OCMW. De huurcontracten regelen we ook online. De afgelopen week is het huuraanbod echter zeer sterk teruggelopen en zijn er bijna geen bezichtigingen meer te plannen. De vragen naar hulp in de zoektocht blijven wel toestromen. Ik hoop dat de mensen die nu in de lokale opvanginitiatieven verblijven uitstel krijgen van Fedasil en niet verplicht worden hun opvang te verlaten zonder een huurwoning. Ons OCMW is gelukkig flexibel. Een jongen die zou moeten verhuizen mag hier nog wat langer in de opvang verblijven omdat hij momenteel niet aan huisraad en meubels geraakt. Maar weet je wat vooral nu zo leuk is? Ik krijg veel telefoontjes gewoon maar om een babbeltje te doen en om te vragen hoe het gaat. Hartverwarmend. Ik heb mezelf ook voorgenomen elke dag iemand te bellen, als het me lukt.”

Myriam, Mondiale Werken Regio Lier

 “De fysieke bijeenkomsten van de vrijwilligers van onze ‘woonclub’ zijn opgeschort, maar van thuis uit blijven we mensen verder helpen op het vlak van huisvesting. We maken daarbij gebruik van een gedeelde online lijst waarbij we met kleurcodering aanduiden welke kandidaat-huurders we al gecontacteerd hebben en wie hulp nodig heeft.”

Vrijwilligers, Buren zonder Grenzen

“Onze basismissie is het zoeken van huurwoningen voor erkende vluchtelingen. Door de coronamaatregelen kunnen we geen huurwoningen meer bezoeken. Dat is moeilijk, want de woonnood blijft groot. De ondersteuning van onze huidige huurders kan gelukkig wel blijven doorlopen, al gebeurt dat vooral virtueel. Onze vrijwilligers en buddy’s proberen nu extra vaak met erkende vluchtelingen in ons netwerk te bellen of chatten en waar nodig hulp te bieden. We zorgen er ook voor dat vluchtelingen over heldere informatie in hun eigen taal beschikken en online hun Nederlands kunnen oefenen. Dat doen we bijvoorbeeld door donatie van een laptop of pc, of door handige websites te delen. Het is vooral hartverwarmend om te zien hoe vluchtelingen in ons netwerk ook anderen ondersteunen. Eén van onze huurders gaat bijvoorbeeld naar de supermarkt voor een bejaarde man in zijn appartementsgebouw. Een aantal vrouwen naaien dagelijks tientallen mondmaskers samen met Maakbar in Leuven. Kortom: binnen de beperkingen, helpt iedereen iedereen!”

Mieke en Luca, Buren zonder Grenzen

“Het huizenteam van Buren zonder Grenzen is in normale omstandigheden druk bezig met huuradvertenties doorploegen, huisbazen bellen en overtuigen om aan vluchtelingen te verhuren, huisbezoeken afleggen, intakegesprekken met nieuwe gezinnen organiseren…. Per huizenzoektocht voor een gezin werken we met met een wisselend team van een coordinator en een paar vrijwilligers die bellen en/of mee op huisbezoek gaan. Helaas hebben de coronacrisis en de bijhorende maatregelen onze huizenzoektochten zo goed als lam gelegd. Bovendien is onze stockruimte ook niet meer toegankelijk als gevolg van de maatregelen, waardoor we momenteel geen verhuizen kunnen organiseren. We bekijken en beantwoorden de hulpvragen die binnen blijven stromen, maar helaas met de mededeling dat we voorlopig even noodgedwongen on hold staan. Er is echter wel een lichtpuntje in de corona-duisternis: van een huisbaas die al een aantal andere panden aan enkele van “onze” gezinnen verhuurt, hebben we een appartement aangeboden gekregen. Dit werd gecommuniceerd naar een paar vragen op onze wachtlijst zodat we hopelijk snel iemand de verlossende boodschap kunnen geven dat er een woning werd gevonden. Hoe dat dan zit met de verhuis, daar moeten waarschijnlijk nog een antwoord op proberen te bedenken in deze surrealistische situatie.”

vzw Thope

“We mailen de omarmers met de vraag creatieve manieren te vinden om via telefoon of andere (​digitale) wegen contact te houden en de bewoners te helpen waar nodig en mogelijk. Afstand houden wordt wel nog bemoeilijkt omdat het gesprek via de telefoonverbinding met een vriend-tolk moet gaan.​ We roepen op om extra waakzaam te zijn voor nieuwe moeilijkheden die opduiken, onder meer met werk en/of financies en die aan ons te signaleren. We geven de kanalen door die – mede dankzij Orbit – in vele talen betrouwbare informatie verschaffen over het virus. Allerlei administratieve zaken kunnen gelukkig op afstand verder afgehandeld worden, dat geldt voor de dossiers rond fundraising, verzekering enz. of vragen van bewoners, zelfs voor het zoeken naar omarmers. Desondanks komen ook onze vrijwilligers onder extra druk te staan.”

Nieuwsbrief


  • Home
  • Wie we zijn
  • Wat we doen
  • Wat kan jij doen?
  • Nieuws
  • Gezinshereniging
  • Contact

Copyright © 2021 · Orbit vzw · Orbit website · Disclaimer